Här följer lite tips på hur du skiftar till sommardäck och får bilen klar inför våren.

Så gör du bilen klar för våren

Här följer lite tips på hur du skiftar till sommardäck och får bilen klar inför våren.

Snö, is, grus och vägsalt sätter verkligen sina spår, så därför behöver bilen lite extra omvårdnad efter vintern. Här nedan får du lite tips på hur du får din bil klar för våren.

Att göra bilen klar för vår- och sommarsäsongen handlar inte bara om att skifta till sommardäck. Bilen behöver en ordentlig översyn och den behöver också tvättas med jämna mellanrum och inte bara när den är väldigt skitig.

Om man inte vill låta professionella aktörer tvätta den, utan vill göra det själv är det viktigt att tänka på att tvätta bilen i skuggan och att den står svalt så produkterna du använder inte torkar. För i värsta fall kan de då skada lacken.

Tänk också på att använda bra produkter och vi kan varmt rekommendera  TERSHINE - Swedish perfection

Avfettning, tvätt och polering

Först måste du få bort all asfalt, tjära och annat belägg som fastnat på bilen.

1. Spola först av bilen så att all lös smuts försvinner.

2. Spruta på avfettningsmedel på hela bilen. Låt inte avfettningsmedlet torka in, utan spola av det grundligt efter att det fått verka enligt instruktionerna på flaskan. Glöm inte att spola rent i hjulhusen också.

3. Tvätta sen bilen med svamp och tvättmedel ämnat för bil. Vänta med fälgarna till sist, då det brukar samlas mycket smuts och grus där. Använd gärna också en extra svamp för fälgarna för att slippa riskera att grus fastnar i svampen och sen repar bilen.

4. Tvätta gärna bilen en gång till för att du skall vara säker på att den är riktigt ren.

5. Torka sedan bilen med sämsskinn, microfiberduk eller våtskrapa ämnad för bilen. Det är också viktigt att du torkar riktigt torrt runt dörrlister, huv och baklucka, så du undviker att vatten ligger kvar och orsakar rost. Rutorna torkar du med torkduk eller mikrofiberduk.

5b. Att polera bilen är smart att göra även inför våren och inte bara inför vintern. Det gör du i sådana fall direkt efter att du tvättat den så att den fortfarande är lite våt. Vill du veta hur man gör? Kolla in Tips och Trix här nedan.

6. Rengör bilen invändigt. Du börjar med att tömma bilen på saker som inte ska vara där, tar ur mattorna och skaka av dem ordentligt. Därefter dammsuger du bilen grundligt. Därefter torkar du av instrumentbräda, säten och liknande ytor. Använd interiör rengörning ämnad för bil och torka med en mikrofiberduk. Vid svårare fläckar kan det vara bra att låta medlet dra lite längre och använda dig av en borste.

Tips och Trix - Bilvård

För att få inspiration och lite bra tips kolla in Tershines videos

TERSHINE - Tips och Trix


Skifta till sommardäck

Om du inte vill låta en professionell däckfirma byta åt dig, utan göra det själv kommer här nedan tips på hur du går tillväga.

1. Kontrollera sommardäcken Innan du börjar är det bra att kontrollera att däcken är ok efter vinterförvaringen. Mönsterdjup på sommardäck ska vara minst 1,6mm, men med tanke på risken för vattenplaning är det att rekommendera att de är djupare än så.

2. Se till att bilen står på en plan yta
. När du ska byta däck är det viktigt att bilen står på en plan yta. Du behöver också ha en domkraft som är lämpad för bilens vikt. Domkraften i bilen är till för nödsituationer och är ofta inte så stadig. Utan en riktig domkraft är ett betydligt bättre och säkrare alternativ.

3. Lossa hjulbultarna. Det gör du när bilen fortfarande står på marken, för det gör allt så mycket enklare. Du lossar bara på bultarna ett halvt varv så att de släpper.

4. Lyft upp bilen Vid varje hjul finns det en punkt i underredet som är till för domkraften. Du kan kolla i bilens instruktionsbok om du är osäker på var de sitter.

5. Säkra upp med pallbock Som en extra säkerhetsåtgärd sätter du under en godkänd pallbock som klarar bilens vikt innan du går vidare med att lossa och ta bort hjulen.

6. Lossa hjulen Nu skruvar du av hjulbultarna helt. Lägg dem gärna i en liten burk för varje hjul, så du undviker att få grus/smuts på dem. När du sen tagit av hjulet är det bra att du markerar var det satt med en krita (Ex. VF - för vänster fram). En framhjulsdriven bil sliter ofta mer på framhjulen, så då kan du enkelt skifta mellan fram/bakhjul nästa gång de ska på. Kontrollera slitaget och mönsterdjupet på dem redan nu, om du behöver köpa nya inför nästa säsong. Mönsterdjup på vinterdäck ska minst vara 3mm, men med 6mm har du en god säkerhetsmarginal.

7. Sätt fast sommardäcken Nu skruvar du på sommardäcken och drar bultarna kryssvis.

8. Sänk ner bilen Ta bort pallbocken och sänk ner bilen.

9. Dra fast hjulbultarna och kontrollera dem med momentnyckel. Hur hårt de ska vara dragna står i bilens instruktionsbok. För hårt dragna hjulbultar kan skada gängorna och för löst dragna riskerar att du tappar hjulet.

10. Kontrollera däcktrycket Har du inte en egen kompressor och munstrycke kan du åka till närmaste mack för att kontrollera däcktrycken. Vilket däcktryck det ska vara hittar du på de flesta bilar innanför tanklocket. Annars hittar du det i bilens instruktionsbok.

11. Förvara vinterdäcken Tvätta rent däcken noga och stoppa sedan ner dem i en däcksäck. Däcken ska förvaras i ett svalt utrymme och idealisk temparatur är under +15C.

12. Efterdra hjulbultarna Efter ca 10 mil är det dags att kontrollera att hjulbultarna sitter fast för säkerhetsskull.