Några bra tips vid vinterkörning

Så förbereder du dig och bilen inför vintern

Några bra tips vid vinterkörning


Vi har listat några av de viktigaste sakerna man bör tänka på vid vinterkörning.

 1. Ha bra vinterdäck
  Att ha bra vinterdäck med bra mönsterdjup är en väldigt billig livsförsäkring.
  Kontrollera att däcken har minst 3mm mönsterdjup på personbilar och ha ett bra dubbutstick om du kör med dubbdäck.
  Tänk också på att kontrollera däcktrycket, för det kan skilja på 0,2 bar vid en yttertemparatur på +20 eller +-0 om du nu skulle kontrollera däcktrycket inne i ett varmgarage.
 2. Kontrollera batteriet
  Inför vintern är det alltid bra att se över batteriets status och spänning. Kan du inte göra det själv kan du alltid be din verkstad.  Levnadstiden för ett bilbatteri är normalt sett 5-7 år. Så var det längesen du bytte kan det vara läge att skifta innan vintern slår till på riktigt eftersom kyla gör att batteriet försämras snabbare.
 3. Kolla spolarvätskan och vindrutetorkarna
  Att fylla på spolarvätska fullt innan längre avfärd kan vara klokt, eftersom man inte vill få slut på spolarvätskan mitt på vägen. Kontrollera även att vindrutetorkarna fungerar bra. Rutan blir ofta väldigt skitig snabbt pga vägsalt och annat smuts på vägbanan som andra bilar stänker upp.

  Kan också vara bra att få Glykolen kontrollerad, så att du inte riskerar att vattnet i kylaren fryser. Du kan få det kontrollerat på en verkstad eller om man själv vet hur man gör så kan man ofta låna glykolmätare på en mack.
 4. Upp med blicken
  Det är väldigt viktigt att inte bara fästa blicken på bilen framför. Genom att lyfta blicken och ta in mer av vad som händer längre fram och omgivningen innebär att du lättare och tidigare kan undvika farligheter.
 5. Hellre ner i diket än frontalkrock
  Skulle du råka ut för sladd eller att ett mötande fordon får sladd är det betydligt bättre att man försöker styra ner i diket än att komma över på motsatt körbana och riskera att kommer front mot front.
 6. Ha med varma kläder
  Skulle du råka ut för något med bilen och du blir stående är det väldigt viktigt att ha med sig varma kläder. Man blir väldigt snabbt nedkyld vilket är väldigt farligt om det skulle ta tid innan man blir räddad.
 7. Reflexväst, varningstriangel och förbandslåda
  Är ett mäste i varje bil att ha med om du blir stående. Slå på varningsblinkers, på med reflexväst och sätt upp varningstriangeln minst 100 m (helst längre) bakom bilen så att andra trafikanter varnas i tid.
  Därefter sätt dig i säkerhet och helst inte i bilen. (Att sitta kvar i bilen är inte säkert, då ditt fordon kan bli påkört bakifrån)

  Har du ett aktivt skydd hos AssistMe larmar du ut närmaste bärgningsbil med några få knapptryck i appen som då kommer till din undsättning.
 8. Kör utvilad och sänk farten!
  Tänk på att även om vägen är fin där du kör just nu, snabbt kan ändra sig och bli blixthalt. Så kör alltid utvilad och tänk på att hellre köra lite långsammare än vad du normalt tänkte göra. Hellre att du kommer fram några minuter senare, än inte alls!