Att vara väl förberedd när man ska ut på en lång bilresa är A & O för att minska risken att jobbiga situationer uppstår.

7 tips för en lyckad bilsemester

Att vara väl förberedd när man ska ut på en lång bilresa är A & O för att minska risken att jobbiga situationer uppstår.

Så gör du dig klar för bilsemester

Många drömmer nog om att bryta sin isolerade verklighet och bara packa bilen full med väskor och dra iväg på en härlig lång sommarsemester med familjen för att upptäcka Sverige eller kanske något annat land i Europa. Men verkligheten kan snabbt förändras genom ett plötsligt driftstopp längs motorvägen, ett inbrott i bilen eller kanske att man blir tvungen att vända vid gränsen för att man inte har alla papper, vaccinationer eller covid-tester i ordning. Men genom att ha koll och förbereda sig noga innan man ger sig iväg kan det förhindra några riktigt jobbiga situationer.

1. Förbered bilen inför resan

Inför resan kan det vara bra att genomgå en service eller kontrollcheck av bilen vilket ofta är en bra investering för att slippa tråkiga överraskningar längs vägen. Du gör det enklast genom att ta kontakt med en verkstad, men man kan även med rätt enkla medel kontrollera mycket själv. Som status på däcken, oljenivå, broms- och kylarvätska.

2. Ha koll på viktiga dokument

Körkort är rätt självklart att man ska ha med sig, men även pass om man ska bege sig utomlands. Men kolla även upp om det krävs ett internationellt körkort för de länder du kör genom eller ska till. Bilens registreringsbevis är det bäst att du förvarar bland dina värdehandlingar, men förvara dem inte i handskfacket. Vissa länder kräver att man har Grönt kort med sig som visar att bilen är försäkrad. I Norden eller Västeuropeiska EU-länder behöver man inte Grönt Kort. Men det är alltid säkrast att kolla upp det med ditt bilförsäkringsbolag exakt vad som gäller för de länder du ska till.

3. Ta med rätt saker i bilen

Varningstriangel är något som ska finnas i bilen om du får stopp längs vägen. Tänk på att vara försiktig när du sätter ut triangeln och den ska placeras minst 100 m från bilen, så att andra trafikanter varnas i tid. Reflexväst är också något som bör ligga i bilen. De flesta länder i Europa kräver att man har reflexväst och man kan få väldigt höga böter om det saknas. Första hjälpen kit och ett reseapotek är att rekommendera och ta gärna med lite mynt/sedlar i de valörer som gäller för de länder de ska resa genom om nu inte kreditkortet skulle fungera vid vägtullarna. Glöm inte att ta med mobilladdare och vatten samt lite färdkost om man t.ex skulle hamna i långa bilköer.

4. Ta reda på vad som gäller

Covid har inneburit att alla länder har olika restriktioner vad som gäller vid inresa. Därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller för att besöka landet du tänkt åka till, men även för de länder du tänkt köra genom. Du finner informationen på Sweden Abroad.

Du behöver också kolla upp vad som gäller för trafikregler, milözoner, mobiltelefon i bilen och nödnummer i de olika länder du besöker. Du kan enkelt ladda ner Europeiska kommisionens app vad som gäller i respektive land.

5. Navigation / Karta

För er som inte har navigationssystem i bilen, kan vi tipsa om Waze som är ett mobilt GPS-navigationssystem som ägs av Google. Man laddar enkelt ner programmet på sin smart-phone eller pad och du finner mer information om Waze här

Tänk på att det finns flera orter med samma namn när du ska lägga in en rutt i navigationssystemet, så att du inte hamnar fel. Ha gärna en vägatlas liggande i bilen som reserv om något skulle hända med navigationssystemet längs vägen.

6. Packa bilen rätt

Att packa bilen rätt är väldigt viktigt, eftersom en felpackad bil kan innebära stor trafikfara. Lösa föremål i bilen innebär stor risk för er som färdas i bilen om du t.ex behöver bromsa väldigt kraftigt. Tänk på att en surfplatta kan skapa stora skador både på bil och er som färdas i bilen vid en kraftig inbromsning.

  • Packa alltid den tyngsta lasten underst och i mitten för att inte störa bilens köregenskaper.
  • Låt endast lätta kläder ligga på hatthyllan eller över sätena.
  • Har bilen lastnät, så se till att den används.
  • Last som kan välta vid kurvor eller inbromsning ska packas så att de inte kan välta.
  • Om du ska packa på taket, kontrollera maxlasten och att takräcken monteras enligt instruktionsboken. Lasten ska packas tätt och kontrollera att allt är ordentligt surrat, så att det inte riskerar att flyga av vid en kraftig inbromsning.
  • Ska du även dra släp- eller husvagn är det väldigt viktigt att du packar och surrar allting ordentligt även där.

7. Assistanshjälp

Skulle du råka ut för något med bilen är det bra att du i förväg kollar upp vem du ska vända dig till beroende på vad du råkat ut för, för annars kan det bli väldigt stressigt att behöva leta efter telefonnummer och vad som gäller när du väl står där.

Har du ett gällande skydd hos AssistMe, behöver du inte fundera så mycket. Ett knapptryck i appen och vi kommer till undsättning oavsett vad som hänt eller var du befinner dig. Ladda ner appen kostnadsfritt här. Våra skydd tecknar du sedan enkelt inuti appen.

Sist men inte minst. Tänk på att det kommer vara många ute på vägarna i sommar, så kör extra försiktigt, håll avstånd, hastighetsbegränsningarna och var ordentligt utvilad när du sätter dig bakom ratten.


Lycka till och ha nu en riktigt fin sommar önskar:

Team AssistMe